INFOBGNET

SEO WordPress оптимизация

„И аз мога да го направя“ – това е мисълта на всеки, който е запознат малко повече с онлайн средата. А дали наистина може да направи SEO WordPress оптимизация на сайта си е друг въпрос.
    Колкото и лесно да изглежда на всички, SEO WordPress оптимизацията на какъвто и да е сайт, било то блог, портал или онлайн магазин, НЕ Е лесна задача. Отдавна не става въпрос само за уникално съдържание и добавяне на медия – аудио, видео или изображения.
    Още отначало ще започна с това, че ако аналитичната мисъл и прилагането на алгоритми в логиката не са ви страст – това не е за вас, и по-добре ще е да намерите специалист.
    Много често получавам съобщения от типа „Пиша статии, качвам снимки, но сайтът ми не излиза, когато напиша ключовата дума“, и това е нормално. Семантиката, подредбата и оформянето на сайта, така че ботът да разпознае за какво е създаден този сайт, са едно необятно пространство, в което се стремим да въведем ред.
    Както много пъти са получавани мнения: „Услугата SEO WordPress оптимизация е много скъпа“. Само ще кажа, че само инструментите и ресурсите, които се използват за SEO оптимизация, изяждат в добрия случай 50% от бюджета, а понякога и повече. Но обещанието е обещание, и като е дадено, трябва да се спази.
    Другият фактор е мястото в търсачките. Всички агенции гледат на SEO като на единствено място. Тоест няма 10 първи позиции в търсенето, има само една. Ако се продаде тази позиция за 300 лева (както някои заблуждават), каква смятате ще е печалбата въобще? Какво се мисли, когато се плати такава сума, и какви изисквания може да има към фирмата, която е взела „едни“ пари и е казала, че ще оптимизира сайта за търсачките?

  Няма такива филми!
 
  SEO общността в България знае цената на такива услуги и трудността на всяка една ниша. Знае също, че след като продаде месечен абонамент за SEO WordPress оптимизация, ще трябва да достигне до договорените условия. В противен случай, губи клиент, губи име, няма тежест на дадената дума.
 

SEO WordPress

Започвам изброяването на основните фактори (те са за всеки един сайт не зависимо дали е WP или друг тип)

Дизайн

От огромно значение е дизайнът на WordPress сайта. Той оформя самото потребителско поведение. Запознава потребителя със задачата на сайта, какво предлага, за какво е изграден, какво може да се научи от този сайт или да се купи. Направлява потребителя от информация към информация, за да се запознае с вида услуга или продукт, който сайтът предлага.
 
  Когато потребителят е объркан, на база на психологията, той натиска X (затвори) на този сайт, защото или няма време да търси нужната му информация, или, по-лошото, мисли, че това е измама.
 
  Тук сериозно трябва да се обърне внимание още в началото на изграждането и да се вземат под внимание следните въпроси:
 • Каква е нашата аудитория?
 • Каква е нашата ниша и на кого можем да я предложим?
 • Как ще се осъществява предлагането на продукта или услугата?
 • Колко често ще може да се предлага продуктът или услугата на един и същи потребител/клиент?
Формирайки тези въпроси, може лесно да се анализира какъв тип сайт е необходим и как трябва да се визуализира, за да бъде най-пълноценно потребителското поведение и по-лесен за SEO WordPress оптимизация. 

Оптимизиран код

Тук става въпрос за код, който може да отговори на нуждите на сайта. Всеки е виждал WordPress сайтове с 20 – 30, че дори и повече плъгини (модули), инсталирани за различни цели. Един иска да си прави имейл маркетинг директно от платформата, друг иска Pixel, за да може да пуска реклами. Трети и четвърти искат други модули, за да им е по-лесно да качват и оформят информацията в сайта. SEO WordPress оптимизаторът също иска модули, за да въведе ред в оптимизацията на многобройни страници. И накрая – сайтът зарежда много бавно!
 
  Не става така.
 
  В повечето случаи, когато се наблюдава инсталирането на 10 – 20 модула за WordPress, сайтът става бавен, което е абсурдно в днешно време. Или, по-лошият вариант – сайтът се чупи, ако не веднага, то при по-голям трафик, защото системите се натоварват и не могат да сработят толкова бързо, колкото се очаква.
 Затова е от огромно значение оптимизираният код да е в синхрон и добре подреден според нуждите на сайта. Много хора не го осъзнават и след като се сблъскат с проблемите, разходите стават по-високи от предвидените.
 

Скорост на зареждането

Тази точка е продължение на темата за оптимизирания код. Както беше казано по-горе, не може да има на сайта 20 плъгини (модули) и да се разчита, че сайтът ще е бърз. Всеки модул има свой код, за да работи, и повечето използват цели библиотеки. Представете си да изучавате икономика или право и всички книги за тази наука да са включени в кода на сайта, не като информация с визуализиран текст (както е тази публикация), ами в самия код. Това е огромен информационен материал, който процесорите на хостинга трябва да обработят и предоставят на браузъра на потребителя.
 С една дума – представете си, че колкото и мощен да е хостингът и интернетът на потребителя, този сайт ще зарежда много бавно.
 В уеб пространството за зареждането на сайт не се говори за минути или секунди. Тук става дума за стотни от секундата. От момента, в който потребителят кликне на линк, за да отиде на вашия сайт, до визуализирането му минават около 6 – 7 стотни от секундата – едно мигване на окото 🙂
 За да зарежда бързо и правилно един сайт, е необходим правилно изграден код и правилно кеширане на кода, за да се изведе възможно най-бързо към браузъра на потребителя или за да може ботът да го разчете точно и ясно. Това е от огромно значение за SEO WordPress оптимизацията на сайт.
 

Сигурност

Колко често сте засичали ботове в Google Analytics, които изяждат ресурсите на сайта (процесорно време, RAM…) или, по-лошото, изяждат бюджета ви за реклама? В наши дни сигурността става все по-важен фактор в уеб индустрията. Затова е от значение дали вашият сайт е защитен, а не само SEO WordPress оптимизиран.
 Едва ли вие или потребителят би се зарадвал да види следното, след като кликне на линк или напише името на вашия сайт:
 
  Сигурност - Връзката Ви Не Е Поверителна
  Или по-лошо – това!

Сигурност - Google Safe Browsing
 
Браузърите в днешно време засичат типа на уебсайта и какви функции изпълнява. Ако например имате SEO WordPress сайт, който е информационен портал и нямате SSL сертификат, браузърът ще отчете това, но няма да покаже нито едно съобщение от горните два примера.

  Ssl Certificate Wp Seo
  Но ако имате портал с регистрация или, по-важно, онлайн магазин без SSL сертификат, първата снимка веднага ще се покаже на браузъра, тъй като не сте осигурили криптирана връзка за вашите потребители, която да гарантира поверителността на техните данни.

  Втората снимка се показва, когато на сайта е засечен вирус. В повечето случаи става въпрос за скрипт, който събира данни, или автоматично изтегляне на файл. Общо казано, това са непозволени практики в уеб пространството.

  Други случаи на проблеми със сигурността са свързани с онлайн разплащания към магазини или други видове услуги. Това е много деликатна среда за потребителя, който постоянно се съмнява да не бъде измамен. При онлайн разплащанията информацията трябва да е максимално ясна и точна. Тогава потребителят остава доволен и препоръчва сайта на други (офлайн), което подкрепя SEO WordPress оптимизацията на сайта.

Отзивчивост

Отзивчивостта на уебсайт (responsive design) не е за пренебрегване. Това как ще се предостави даден сайт на десктоп или мобилна версия в днешно време е от огромно значение. Тук става дума за изживяване на потребителя и удобство през времето, което той ще прекара на сайта.
 Особено ако е онлайн магазин, тук става дума за целеустременост към извършване на покупка на даден продукт. Това означава много прецизно управление на потребителското изживяване и насочване към дадения продукт и крайната точка – страницата за плащане.
 Ако сайтът или онлайн магазинът не отговаря на определени условия, потребителят би бил колеблив в престоя си или в извършването на поръчка. Това поведение не би било устойчив модел за SEO WordPress оптимизация на сайт.
 

Припознаване

Brand identity & Brand Awareness 🙂
  В повечето случаи това остава на заден план и бизнесът се чуди защо марката е не разпознаваема за потребителя.
 
Brand identity е това, което марката представлява и как иска да бъде възприемана – нейната същност, ценности и визия.
  Brand awareness е степента, до която марката е разпознаваема и запомняща се за потребителите което подобрява SEO WordPress оптимизацията.
 

Brand Identity (Идентичност на марката)

Brand identity е съвкупност от всички елементи, които една компания създава, за да представи правилния имидж на потребителите. Тази идентичност включва:
 1. Лого и цветова схема: Логото е основен символ на марката, докато цветовата схема създава визуална консистентност.
 2. Типография: Изборът на шрифтове, които отразяват характера на марката.
 3. Глас и тон: Начинът, по който марката комуникира със своите клиенти – дали е формален, приятелски, забавен и т.н.
 4. Обещание към клиентите: Какво обещава марката на своите клиенти, например качество, иновации, удобство.
 5. Опаковка и дизайн на продуктите: Външният вид на продуктите и техните опаковки, които отразяват идентичността на марката.
 6. Култура и ценности: Основните вярвания и ценности, които марката представя и отстоява.
Brand identity е това, което марката казва за себе си. Това е начинът, по който една компания иска да бъде възприемана от своите клиенти и обществеността като цяло.
 

Brand Awareness (Познатост на марката)

Brand awareness е степента, до която потребителите разпознават и си спомнят за дадена марка. Това е важно, защото високата познатост на марката може да увеличи доверието и лоялността на клиентите. Brand awareness включва:
 
 1. Познавателно познание: Степента, до която потребителите могат да разпознаят марката сред други марки. Например, когато видят логото или чуват името на марката.
 2. Припомняне на марката: Степента, до която потребителите могат да си спомнят марката, когато мислят за определена категория продукти. Например, когато мислят за търсене, те се сещат за Google.
 3. Топ-оф-майнд познаване: Марката, която първа идва на ум, когато потребителите мислят за определен продукт или услуга. Това е най-високото ниво на brand awareness.
Brand awareness се изгражда чрез маркетингова комуникация, реклама, публичност, SEO WordPress оптимизация и други стратегии, които помагат на марката да стане по-разпознаваема и запомняща се за потребителите.
 

Грешки в SEO WordPress

Въпреки че WordPress предлага множество инструменти и плъгини за улесняване на този процес, често се правят грешки, които могат да възпрепятстват вашите усилия. Ето някои от най-често срещаните грешки в SEO WordPress оптимизацията:
 • ❌Неправилна конфигурация на плъгините за SEO WordPress: Плъгини като Yoast SEO или All in One SEO Pack могат да бъдат изключително полезни, но неправилната им конфигурация може да доведе до грешки. Уверете се, че всички настройки са правилно настроени.
 • ❌Пропуснати мета тагове: Мета заглавията и описанията са от съществено значение за SEO. Пропускането на тези елементи или използването на дублирани мета тагове може да навреди на класирането в търсачките.
 • ❌Липса на оптимизация на изображенията: Неоптимизирани изображения могат да забавят зареждането на сайта, което се отразява негативно на SEO WordPress оптимизацията. Използвайте подходящи алтернативни текстове (alt text) и компресирайте изображенията.
 • ❌Слаба вътрешна свързаност: Липсата на вътрешни връзки между страниците може да затрудни търсачките да индексират съдържанието ви ефективно. Вътрешните връзки помагат за разпределението на линковия сок и подобряват навигацията.
 • ❌Лоша структура на URL адресите: Дълги или неясни URL адреси могат да бъдат объркващи за потребителите и търсачките. Използвайте ясни, кратки и описателни URL адреси.
 • ❌Пренебрегване на мобилната оптимизация: С нарастващото използване на мобилни устройства, е от съществено значение сайтът ви да бъде мобилно оптимизиран. Използвайте респонсив дизайн и проверете скоростта на зареждане на мобилни устройства.
 • ❌Бавна скорост на зареждане на сайта: Бавният сайт може да отблъсне потребителите и да понижи класирането ви в търсачките. Оптимизирайте кода, използвайте кеширащи плъгини и компресирайте изображенията.
 • ❌Недостатъчно съдържание или съдържание с ниско качество: Търсачките оценяват уникалното и висококачествено съдържание. Уверете се, че вашите статии и страници предоставят стойност за потребителите и са добре оптимизирани за ключови думи.
 • ❌Игнориране на социалните сигнали: Социалните медии могат да играят роля в SEO WordPress. Споделянето на съдържание в социалните мрежи и включването на социални бутони на вашия сайт може да увеличи видимостта и трафика.
 • ❌Неправилно използване на ключови думи: Прекомерното използване на ключови думи (keyword stuffing) или неправилното им използване може да навреди на SEO. Използвайте ключовите думи естествено и контекстуално.

  Ако избегнете тези грешки и следвате най-добрите практики за SEO WordPress Оптимизация, значително ще подобрите видимостта и ефективността на вашия WordPress сайт.

Този сайт използва технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласявам се с използването на проследяване на моята активност.

ОК