INFOBGNET

Как да изберем SEO експерт?

В днешно време правилният SEO експерт е нещо като митовете за драконите. Много хора се изтъкват като такива, но след като клиент им повери проекта, в който се влагат не малки суми за оптимизация и реклама, нещата куцат и виждат, че SEO експертът е самозванец с богат речник на празни приказки.В социалните мрежи все по-често има недоволни клиенти, които са избрали случаен човек и след това заключават, че „SEO експертите са шарлатани“. Тук винаги се чудя как въобще се прави подбор кой е SEO експерт и как клиентът се доверява на даден човек, без да знае дали въобще има знания, опит и логика за следене на сигналите.

Избор на SEO експерт

За начало, човекът или фирмата трябва да имат история. Не става да се изгледат няколко клипа и да се прочете материал оттук-оттам, за да се помисли, че вече се знае материята. НЕ, НЕ, НЕ!

Курсове

Тук става сложно. Много курсове се мотаят в пространството и като си платиш, вече си минимум SEO специалист, че и с диплома, грамота или какъвто и да е документ. Това е нелепо.

За да се избере правилния SEO експерт, той трябва да има:

  1. ОпитБез опит няма как да стане. Може да има знания, но това не означава, че тези знания знае как и къде точно да ги приложи.
  2. Аналитична мисълМного често срещано явление е човек със знания и опит като стажант и може би една IT компания, в която е работил за малко (винаги е „напуснал“), да няма аналитичната мисъл, която е нужна не само за да въведе ред в SEO оптимизацията, но и да предвиди в бъдеще какво ще се случи, как и кога трябва да се реагира. Аналитичната мисъл трябва да съпътства SEO експерт.
  3. Познаване на цялата инфраструктураТук не говорим за търсачката като търсачка. Истинският SEO експерт знае всички инструменти, всички алгоритми, патенти на Google… Всичко! Ако човекът срещу вас се нарича SEO експерт, го попитайте какво е „канибализъм“ и той трябва да ви обясни какво е това в SEO вариант. Попитайте го какво е микродата и микроформат, отново трябва да ви отговори без да се чуди. Питайте какво е GOOGLE? (подсказка: мерна единица).
  4. РесурсПовечето самозванци не осъзнават, но това да се наречеш SEO експерт означава, че имаш голям бекграунд зад себе си. Всеки SEO специалист с годините трупа огромен ресурс. Сайтове, микро блогове, портали (на които в днешни дни регистрацията е забранена). Ако човекът, който твърди, че има 2-3 сайта като ресурс, аз лично бих му казал „Да, началото е трудно“.

SEO експерт – Как се разпознава?

Не е по-евтината цена на SEO оптимизацията! Не ме разбирайте погрешно. Просто е логично. През 2023 година Google беше със страници, тогава се казваше „На първа страница“. След това Google реши да се скролват безкрайно резултатите от търсене и стана „На първи скрол“. През юли 2024 Google отново реши да върне страницирането. Представете си сега един SEO експерт има 10 позиции (в повечето случаи и по-малко заради рекламите и други snippets) в първата страница. На каква цена според вас трябва да ги продаде SEO експертът?Уточняваме също, че себеуважаващите се SEO експерти взимат по един клиент от ниша или иначе казано, ако е взел клиент, който има магазин за бански, той не би взел втори, защото се получава конфликт на интереси.

SEO експертът и AI инструментите

Всеки ги ползва! Малко са хората, които си пишат всичко на ръка (както аз в момента, за да обясня точно и ясно какво е SEO експерт). Но не винаги те са релевантни към очакваното съдържание и реципрочно към поведението на GoogleBot.Представете си следната ситуация: Всеки има достъп до AI за изображения и текст. Всеки генерира такова съдържание и интернет се НАВОДНЯВА. Нормално е търсещите машини (Google) да пуснат ъпдейт с алгоритъм, за да намалят това наводнение и да покажат адекватни резултати в търсенето. Все пак Google се стреми да не допуска грешката на Yahoo. Генеративната оптимизация влиза в действие и тук AI инструментите умират, защото алгоритъмът на Google е направен така, че да хване абсолютно всички написани от AI текстове.

Заключение

AI инструментите са полезни, но в никакъв случай не трябва да се разчита основно на тях и да се злоупотребява.Правилният експерт има опит, аналитична мисъл, познания за инфраструктурата и ресурси. Не се доверявайте на самозванци и евтини услуги. Винаги проверявайте историята и уменията на експерта, за да получите качествени и устойчиви резултати.

Какво прави един SEO експерт?

SEO експертът е професионалист, който специализира в различни техники и стратегии за подобряване на позициите на уебсайта в резултатите от търсачките. Използва комбинация от технически умения, креативност и аналитично мислене, за да постигне най-добрите възможни резултати. Основните задължения на SEO експерта включват:

Анализ на ключови думи

Изборът на правилните ключови думи е основополагащ за всяка SEO стратегия. SEO експертът провежда детайлен анализ на ключовите думи, които потенциалните клиенти използват за търсене на продукти или услуги, свързани с вашия бизнес. Това включва изследване на конкуренцията и идентифициране на ключови думи с висока стойност и ниска конкуренция.

Техническа оптимизация

Техническата оптимизация на уебсайта е от съществено значение за доброто му представяне в търсачките. SEO експертът проверява и оптимизира различни технически аспекти на сайта, като структурата на URL адресите, скоростта на зареждане, мобилната съвместимост, XML картите, microdata и microformat, схематичната структура на дадения сайт и други.

Съдържание и маркетинг

Качественото съдържание е ключов фактор за успешното SEO. SEO експертът работи с копирайтъри и маркетинг специалисти за създаване на полезно и релевантно съдържание, което отговаря на нуждите и интересите на вашата целева аудитория. Това включва блог постове, статии, видео материали и социални медийни кампании.

Линк билдинг

Изграждането на качествени обратни връзки (backlinks) е важна част от всяка SEO стратегия. SEO експертът разработва стратегии за получаване на връзки от авторитетни уебсайтове, което подобрява доверието и авторитета на вашия сайт в очите на търсачките.

Анализ и мониторинг

SEO е непрекъснат процес, който изисква постоянен мониторинг и анализ. SEO експертът използва различни инструменти и аналитични платформи за следене на резултатите, идентифициране на проблеми и адаптиране на стратегиите според променящите се алгоритми на търсачките.

Защо да наемете SEO експерт?

Наемането на SEO експерт е инвестиция, която може да донесе значителни ползи за вашия бизнес. Ето някои от основните причини да се обърнете към професионалист:
  1. Спестяване на време и ресурси: SEO е сложен и времеемък процес. Наемайки експерт, вие можете да се фокусирате върху основните аспекти на вашия бизнес, докато професионалистът се грижи за вашето онлайн присъствие.
  2. Професионализъм и опит: SEO експертът разполага с необходимите знания и опит, за да постигне най-добрите резултати за вашия уебсайт. Той или тя е в крак с последните тенденции и промени в алгоритмите на търсачките.
  3. Дългосрочни резултати: Ефективната SEO стратегия води до устойчиви резултати, които продължават да носят ползи дълго след първоначалните усилия.
  4. Конкурентно предимство: В силно конкурентен онлайн свят, наличието на SEO експерт на ваша страна може да ви даде значително предимство пред конкуренцията.

Заключение

SEO експертът играе ключова роля в успеха на вашата онлайн стратегия. От анализа на ключови думи до техническата оптимизация и създаването на качествено съдържание, този професионалист може да трансформира вашето онлайн присъствие и да увеличи видимостта на вашия бизнес в търсачките. Въпреки че SEO изисква време и усилия, инвестицията в експерт може да донесе значителни дългосрочни ползи и да ви помогне да постигнете вашите бизнес цели. Все пак никой не би искал да вкарва пари в реклама и конкуренцията да взима трафика и печалбата от инвестицията.